Vervelend voor jou en jouw paard

Zadelproblemen

Zadelproblemen… je hebt ze in vele maten en soorten, maar over één ding worden we het waarschijnlijk snel eens: het is meer dan vervelend.

Paard, zadel en ruiter is een drie-eenheid en als er ook maar bij een van die factoren iets mis is dan ondervind je gelijk problemen. Wat je kan tegenkomen is:

  • Een zadel wat scheef zakt of naar voor of achter schuift
  • Geen fijne nageeflijkheid kunnen krijgen
  • Een stakend paard
  • Duidelijk verschil tussen links- en rechtsom
  • Lichamelijke ongemakken bij de ruiter/amazone

Oorzaken van zadelproblemen

Als je gaat kijken naar het zadel en dan bedoel ik écht goed gaat kijken dan komen er allerlei oorzaken voor deze problemen naar voren. Denk aan:

  • Een asymmetrisch zadel
  • Asymmetrische kussens of vulling
  • Meer slijtage aan de ene dan de andere kant
  • Een gebroken of getordeerde boom
  • Een zadel wat niet past bij de rugvorm van het paard
Wat je als ruiter voelt en ziet kan dus verschillende oorzaken hebben, deze oorzaak moet je oplossen voordat je echt probleemloos verder kunt rijden. Zo kan je lichamelijke problemen bij paard en ruiter wel tijdelijk oplossen, maar als de oorzaak van deze problemen vanuit je zadel komt, zal je die toch eerst aan moeten pakken.

Hoe weet je of je een zadelprobleem hebt?

Heb jij problemen met je paard met de nageeflijkheid of de ontspanning? Of zoals hierboven genoemd staken, een links-rechts verschil of andere lichamelijke ongemakken? Het kan zijn dat deze er al langer zijn of pas sinds kort. Denk hierbij altijd aan je zadel als mogelijke oorzaak. Neem bij lichamelijke klachten contact op met je dierenarts. Wat je zelf kan doen wanneer je geconstateerd hebt dat er een probleem is, is kijken of je paard (anders) reageert op het zadel. Is dit zo, neem dan contact op met een kundige zadelpasser om een veiligheidscheck van het zadel uit te voeren en deze eventueel open te maken.

Geen tweedehands zadels

Nu komen we ook gelijk bij de reden waarom ik geen tweedehands zadels inkoop. Dit is namelijk best een risico, omdat je niet weet wat de voorgeschiedenis van een zadel is. Aan een zadel kan zoveel mankeren, ook zonder dat dit aan de buitenkant goed zichtbaar is. Om erachter te komen of er aan de binnenkant geen defecten zijn, moet je dus het hele zadel openmaken. 

Tijdens mijn opleiding heb ik heel wat defecte zadels onder ogen gehad. Ik heb gezien wat er allemaal gefabriceerd wordt om een zadel een soort van compleet af te kunnen leveren met alle gevolgen voor paard en ruiter van dien. Dat ga ik jullie niet aandoen, dus vandaar dat je bij mij geen tweedehandszadels kun kopen. Dat is niet de kwaliteit waar ik achter kan staan.

Wat anderen over Natalie zeggen

Reviews

Wauw! Wat fijn om voor de paarden alles zo optimaal mogelijk in orde te hebben! En wat ben ik blij dat ik Natalie ben tegen gekomen. 

Natalie heeft samen met mij net zo lang gepuzzeld om de zadels voor mijn paarden zo optimaal mogelijk te krijgen. Bedankt voor al je inzet, tijd en ondersteuning om alles te verbeteren en dit in de toekomst ook goed in de gaten te houden.

Lotte Bax-Schippers

Onze dochter Lisa is een fanatieke amazone en rijdt nu met een D- en E-pony. Nadat Natalie startte met haar bedrijf, vroegen we haar om de zadels van onze pony’s te checken. Eén van de pony’s heeft geen makkelijke rug, schoft en is ook nog eens sensibel, dus het vinden van de juiste zadelpasser was een zoektocht. Natalie neemt echt de tijd en heeft oog voor zowel de pony’s als Lisa. Beide pony’s gingen makkelijker en mooier bewegen en Lisa zat ineens veel beter.

Door haar zorgvuldige aanpak is zowel de pony als onze dochter blij met het resultaat. We zouden Natalie dan ook zeker aanraden bij andere ponyruiters en hun ouders!

Mireille Claessens

“Na twijfels van de fysio over mijn zadel, kwam ik bij Natalie terecht. Natalie heeft alles van top tot teen nagekeken en alle bevindingen eerlijk uitgesproken. Al snel kwamen we erachter dat mijn zadel van een jaar oud niet goed in elkaar zat. Enorm balen, maar na wat andere zadels passen, vonden we iets wat wel goed lag. 

Mijn paard loopt nu correct over haar benen en begint spieren te gebruiken, waarvan we niet wisten dat ze die had. 

Ook over de mogelijkheden van mijn oude zadel wordt meegedacht. Natalie wil voorkomen dat er kapotte zadels door verkocht worden en dus gaat een collega dit zadel maken. Ze gaat echt voor het welzijn en comfort van het paard, maar ook van de ruiter. Ik heb nog geen zadelmaker gehad die zo duidelijk is en meedenkt!”

Yvonne den Otter- de Wildt

Maak direct een afspraak voor een zadelcheck