_ _ _ Van een zorgvuldige beoordeling

tot een zadel dat perfect past

Paard, ruiter en zadel: die drie-eenheid beoordeel ik tijdens een zadelpasconsult. Dat doe ik uiterst zorgvuldig in vijf stappen.

Stap 1: het vraaggesprek

Om een goed beeld van de situatie te kunnen schetsen, begint ieder advies met een gesprek. Daarbij stel ik vooral vragen over het lichaam van het paard. Die gaan onder andere over eerdere blessures en behandelingen.

Stap 2: palperen en testen in stand

Met die informatie start ik de beoordeling van het paard in stand. Dan begin ik met palperen, waarbij ik in verschillende dieptes wrijf om temperatuurverschillen, spierspanningen en verschil in de structuren te traceren.
 
Daarna voer ik actieve testen uit, zoals de spine-test, lateroflexie van de hals, de schotlift en de kanteling van het bekken.

Stap 3: analyse in beweging

Bij de volgende stap wil ik het paard in beweging zien. Zo ontdek ik of er verschil is in pasgrootte, of er scheefheid is in het bekken of het lichaam, en of het paard een voorkeurskant heeft.

Stap 4: ruiterinformatie en het huidige zadel

Paard, ruiter en zadel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom ga ik ook op zoek naar informatie over je huidige zadel en jou – zoals lengte, gewicht, trainingsniveau, blessuregeschiedenis.

Stap 5: het juiste zadel

Op basis van alle bevindingen maak ik een selectie van geschikte zadels, waarna je gaat testrijden. Daarbij kijk ik weer naar paard en ruiter, in stand en in beweging.
 
Zijn er nog enkele aanpassingen nodig? Dan voer ik die ter plekke of in het atelier door. Is het gekozen zadel meteen goed? Dan laat ik het inclusief singel en toebehoren bij je achter.

Zadelonderhoud

Elk paard verandert. Heb je bijvoorbeeld een periode minder intensief getraind? Dan past het zadel niet meer optimaal, omdat de spiermassa afneemt. Ook verandert elk zadel door gebruik. Met zadelonderhoud kun je dat, en dus fysieke ongemakken, voorkomen.

_ _ _ Wat anderen over mij zeggen

Natalie heeft mijn paard en zadel van top tot teen bekeken en zo kwamen we erachter dat mijn inmiddels oude zadel te krap was geworden voor mijn paard. De uitleg hierbij was heel helder en het kon niet meer worden aangepast waarop ik besloot voor een nieuw zadel te gaan. Ook hiervoor heeft Natalie alle tijd genomen om mij uit te leggen waar ze naar kijkt en wat het effect van het zadel op zowel paard als ruiter kan hebben. Ik voelde mij enorm gehoord en vrij om vragen te stellen. Zo zijn wij samen tot een passend nieuw zadel gekomen, waar ik en mijn paard ontzettend blij mee zijn.
Annabel Krieger
Ik ervaarde problemen bij mijn paard en had er al verschillende mensen bij gehad die er iets van vonden, maar ik vermoedde dat er misschien zadeltechnisch ook iets niet goed zat. Ik ben toen naar een praktijkdag van ESS geweest waar ik Natalie leerde kennen en waar werd aangegeven dat ik inderdaad tegen zadelproblemen aanliep zowel bij mijn spring- als dressuurzadel. Nadat mijn paard veterinair is behandeld is Natalie bij mij terug geweest om een nieuw zadel aan te meten. Natalie heeft veel geduld, is kundig en ik voelde me echt begrepen door haar!
Renee Zomers
Mijn paard Discovery heeft kissing spines en ik heb een beperking in zowel mijn rechterarm als -been waardoor het voor ons misschien nog wel belangrijker is dat het zadel echt goed past. Voordat Natalie kwam merkte ik dat Discovery de laatste tijd heel gevoelig was op de rug en niet fijn ontspande tijdens het rijden. Natalie heeft alles gecontroleerd en het zadel opnieuw gevuld, dit maakte een wereld van verschil en hij liep hierna weer zo fijn. Het fijne aan Natalie is dat ze echt de tijd voor je neemt en alles wat ze opmerkt overlegd, zodat je niet voor onverwachte dingen komt te staan. Ik kan haar zeker aanbevelen!
Anouk Meeuwsen

Meer informatie of een afspraak maken?

Heb je vragen over mijn werkwijze? Wil je advies? Of liever meteen een afspraak plannen? Neem dan gerust contact op via 06 – 22 57 82 57 of natalie.vanhulst@gmail.com