Ik neem de tijd voor jou en jouw paard

Zadelpasconsult

Of je nu bij me terechtkomt om je huidige zadel weer passend te laten maken of een nieuw zadel aan te meten, ik neem alle tijd om jou en jouw paard te laten ervaren hoe het voelt om met een écht goed passend zadel te rijden.

Hoe verloopt een pasconsult?

In onderstaand stappenplan neem ik jou stap voor stap mee door een pasconsult. 

Via het contactformulier op mijn website vraag ik je alle informatie die ik nodig heb om vooraf een goed beeld te kunnen vormen van het paard. Denk aan het ras, de leeftijd, de stokmaat, of je dressuur rijdt of springt. Dit doe ik zodat ik als ik straks bij jullie kom de juiste materialen voor jouw paard in de bus heb liggen. 

Natuurlijk mag je mij ook altijd bellen of appen. Binnen 24 uur krijg je van mij een reactie en maken we een afspraak om een consult te boeken. Dit consult is altijd binnen 14 dagen. Het past niet bij mij om klanten maanden te laten wachten, zeker niet met problemen.

Tijdens het zadelpasconsult kan ik naar het huidige zadel kijken of kunnen we gelijk een passessie voor een nieuw zadel starten. Ik reserveer meer dan voldoende tijd voor een consult, dus houd er zelf ook rekening mee dat dit best wel wat tijd in beslag kan nemen. Als het zadel prima in orde is, maar enkel opvulling of een reparatie nodig heeft dan help ik je daar verder mee.

Constateer ik dat het zadel niet veilig meer is of het niet past conform de rug van het paard dan geef ik dat altijd aan en is het aan de eigenaar om te beslissen wat de vervolgstappen zijn. Het is altijd mogelijk om direct een nieuw zadel te proberen. Door vooraf de juiste vragen te stellen, heb ik altijd een collectie van zadels bij me die bij jouw paard kunnen passen.

Door de vragen vooraf weet ik al wel iets van jouw paard, maar om echt een goed beeld van de situatie te krijgen doe ik de rest van mijn beoordeling op locatie. Ik probeer jullie beter te leren kennen in een gesprek en ga vervolgens het paard inspecteren op stand en in beweging. 

In stand voel ik het paard af langs de hals en het ruggebied om te kijken of ik bepaalde spierspanning, asymmetrie, temperatuurs- of structuurverschillen voel die op problemen kunnen wijzen. 

In beweging kijk ik naar de verschillende gangen van het paard om te kijken of ik iets opvallends zie wat invloed kan hebben op het paard. Ik ben geen dierenarts en stel dus geen diagnose, maar mijn bevindingen geef ik wel door waardoor je eventueel een andere specialist in kan schakelen mocht dat nodig zijn.

Vervolgens ga ik over tot het nakijken van het huidige zadel op pasvorm en veiligheid of ga ik aan de slag met het passen van nieuwe zadels om een selectie te maken die we willen uitproberen tijdens het rijden. Er kan namelijk een verschil zitten in of een zadel past wanneer het paard stilstaat of in beweging is. En natuurlijk moet het zadel niet alleen bij het paard passen, maar ook bij de ruiter.

De zadels die op het paard passen mag de ruiter gaan uittesten. Ik vraag hierbij naar het gevoel van de ruiter, maar geef ook aan wat in mijn optiek de beste keuze is. Die keuze baseer ik op de combinatie die voor paard en ruiter het beste past. 

Tijdens het proefrijden blijf ik naar ruiter, paard en zadel kijken en hoe die elkaar beïnvloeden. Soms kan een andere gang je weer hele andere inzichten geven, waarop je wilt inspringen.

Als het juist passende zadel bij mij op voorraad is dan maak ik deze gelijk voor jullie op maat en laat ik deze bij jullie achter. Is er toch een andere maat wenselijk, zit de ruiter beter met net een iets kortere kniewrong of wil je het zadel in een andere kleur of met glitter, lak of ander stiksel? Dan ga ik het zadel precies zoals je hem wilt voor je bestellen. De levertermijn is per merk verschillend en communiceer ik gelijk als je je bestelling plaatst.

Mijn bus hangt niet alleen vol met zadels, maar ook met singels, (veiligheids)beugels, beugelriemen, dekjes en onderleggers om jou zo compleet mogelijk te kunnen helpen. Singels heb ik in verschillende soorten en maten bij me. 

Afhankelijk van wat bij je paard past kan ik dus ook een singel adviseren die zorgt voor de beste ligging van je zadel en het optimaal functioneren van je paard. Ben je benieuwd naar mijn merken en producten, klik dan hier.

Tijdens het rijden gaat je zadel zijn vorm aannemen en dus wil ik na ongeveer 20 rijuren een afspraak inplannen voor een controle. Hierbij check ik het zadel nog eens en vul ik het bij, zodat je daarna weer een aantal maanden vooruit kunt en je kunt genieten van veel fijne rijuren.

Ik werk daarnaast samen met:

Humaan fysiotherapeut & bewegingsanalist voor ruiters

Dierfysiotherapeut

Paardenosteopaat

Om jullie door te kunnen verwijzen naar een goede specialist indien nodig.

Natalie heeft mijn paard en zadel van top tot teen bekeken en zo kwamen we erachter dat mijn inmiddels oude zadel te krap was geworden voor mijn paard. De uitleg hierbij was heel helder en het kon niet meer worden aangepast waarop ik besloot voor een nieuw zadel te gaan. 

Ook hiervoor heeft Natalie alle tijd genomen om mij uit te leggen waar ze naar kijkt en wat het effect van het zadel op zowel paard als ruiter kan hebben. Ik voelde mij enorm gehoord en vrij om vragen te stellen. Zo zijn wij samen tot een passend nieuw zadel gekomen, waar ik en mijn paard ontzettend blij mee zijn.

Annebel Krieger

Ik ervaarde problemen bij mijn paard en had er al verschillende mensen bij gehad die er iets van vonden, maar ik vermoedde dat er misschien zadeltechnisch ook iets niet goed zat. Ik ben toen naar een praktijkdag van ESS geweest waar ik Natalie leerde kennen en waar werd aangegeven dat ik inderdaad tegen zadelproblemen aanliep zowel bij mijn spring- als dressuurzadel. 

Nadat mijn paard veterinair is behandeld is Natalie bij mij terug geweest om een nieuw zadel aan te meten. Natalie heeft veel geduld, is kundig en ik voelde me echt begrepen door haar!

Renee Zomers

Mijn paard Discovery heeft kissing spines en ik heb een beperking in zowel mijn rechterarm als -been waardoor het voor ons misschien nog wel belangrijker is dat het zadel echt goed past. Voordat Natalie kwam merkte ik dat Discovery de laatste tijd heel gevoelig was op de rug en niet fijn ontspande tijdens het rijden. Natalie heeft alles gecontroleerd en het zadel opnieuw gevuld, dit maakte een wereld van verschil en hij liep hierna weer zo fijn. 

Het fijne aan Natalie is dat ze echt de tijd voor je neemt en alles wat ze opmerkt overlegd, zodat je niet voor onverwachte dingen komt te staan. Ik kan haar zeker aanbevelen!

Anouk Meeuwsen

Ik wil ook fijner rijden en een zadelpasconsult boeken!